domingo, 26 de agosto de 2012

Son Mut Nou, un lloc exemplar...Gracies al raconer Sebastià, varem poder gaudir d’una visita a la finca d'assaig de Son Mut Nou situada a la Marina de Llucmajor. Varem rebre la benvinguda per part de la propietat i direcció tècnica i científica, una conferencia per introduir-se en el mon ficari i, finalment, una passetjada guiada per visitar part dels conreus.

Aquesta iniciativa personal del Senyor Montserrat Pons i Boscana reuneix més de 1700 exemplars  de figueres que recullen totes les varietats d’aquest arbre presents a les Balears i moltes més recollides per tot el mon fins un total de més de 350.

Es tracta de la instal·lació d’aquest tipus amb una major varietat del mon i ha merescut reconeixement a nivell nacional i internacional dels millors experts, ben diferent a l’ombra del silenci i la ignorància de les autoritats de la nostra terra. Es tracta d’un projecte basat en els principis del rigor científic, la dedicació intensa i apassionada i el respecte a les nostres tradicions, historia i avantpassats.  

Agrair al Senyor Pons la seva gentilesa, la dedicació d’ell i de tots el que hi estan implicats i encoratjar-lo una mica més en el manteniment d’aquest lloc senzillament encisador i amb un toc de màgia que el fa especial.

Per cert, les figues (al manco així ho diuen els que les varen poder tastar), boníssimes ! 

LA FIGUERA
Dónes, figuera, quan l'aire rutila, 
bosses de mel a l'amic i a l'estrany; 
mar, casa i horta coneix i vigila 
la teva soca de pell d'orifany. 
Has vist Adam, fill rebel de l'argila, 
l'àngel irós i el seu mal averany; 
i si Jesús maleí fora vila, 
erma de fruits, la figuera d'antany,
ara, en abril, quan és gerda la brossa, 
Qui ve de vèncer la mort en sa fossa 
a tu decanta la mà transparent,
i verdes flames encara desnia 
en cada branc que l'hivern abaltia, 
oh canelobre del Vell Testament!

Josep Carner (1884-1970)
No hay comentarios: