Primer dia
Bludenz
la ciutat situada en la intersecció de cinc valls i capital del districte de
Voralberg, acull les nostres primeres passes alpines. Desprès d’una passejada
per estirar cames gaudim dels productes de les dues principals industries de la
vila; la xocolata Milka i la cervesa Fohrenburger. Hum, que bones ambdues !
Segona jornada
El Lunersee
ens ofereix una recepció digna dels reis; una convenció de tirolesos vinguts
d’arreu del mon toquen els seus Alpenhorns fent tremolar les solides
roques. Gracies per la musica... i sortim cames ajudau-me que avui tenim dues
etapes. La pujada fins cap el Verajochli la fem per les pastures del Kirchlispitzen
que aviat esdevenen clapes de neu i gel. Baixada espectacular cap al Schweitertor
en cerca del Ofapass. Larg, bonic i exigent descens cap el Lindauer
Hutte a l’ombra (es un dir) de les Drei Türme. Al refugi ens rebrà
una orquestra a tota pastilla i el que serà, fora dubta, el millor Apfelstrudel del recorregut (qualificat
unànimement com de categoria cinc pomes superior). Al horabaixa ens queda la
duríssima i intensa pujada al Schwartzhorn que ens les farà passar de
tots colors abans d’arribar al lloc de descans previst, Tilisuna Hutte.
Lloc acollidor, menjar bo i abundant i, gracies senyor, aigua calenta a dojo !
Tercera jornada
En
berenar, plans per tots i per a tot. Un grup se’n va a fer un cop d’ull al Sulzfluh.
Arribats a mitja alçada unes inoportunes butllofes fan tornar a una part del
grup, que s’incorpora a la travessia en direcció sud-est cap a Gargellen. Avui anirem jugant entrant i sortint a Suïssa, anant a un costat
de la frontera donat la volta al Weissplatte. Enllaça’m petites
construccions que albergaven als guàrdies de fronteres que encalçaven als
fugitius de la barbàrie nazi, afrontant el fred, la fam i el desconeixement del
terreny. Una pedra ens recorda el lloc a on sis persones, a pocs metres de la
llibertat, perderen la vida i l’esperança al Plasseggen Joch. Un caminoi
penjant i reforçat en un parell de trams amb cadenes i cables ens mena fins al
punt més alt, el Sarotla Joch. Una llarguíssima baixada que es perllongarà
per més de 1000 metres ens deixarà a les portes de Gargellen, una
població de muntanya enredoltada de boscos que ens acull solejada i solitària. Jornada
que va començar com de recuperació i que ha esdevingut de pinyol vermell !
Quarta jornada
El matí
s’aixeca net i solejat. La vall majestuosa del Vergalda ens permet
apreciar les gegantines distancies alpines. Una aturada a un Alp ens permet
refrescar-nos i gaudir de la conversa amb la madona, amb tots els estris
preparats per fer el excel·lent formatge típic de la contrada. La pujada cap al
Vergaldner Joch (2515 m) es una bona ocasió per donar-nos compte de com
cos i motxilla ja han esdevingut una unitat. En la collada tenim ocasió de
veure com uns guies fan la feina de marcar i equipar amb elements de seguretat
la baixada, cosa que no els estirem mai tan agraïts com avui! La collada prèvia
al Garnertal ens convida a fer una aturada per admirar el paisatge i
carregar energia. L’arribada al Tubinger Hutte, al peu del Kessihorn
i enmig d’unes praderies plens de flors alpines desprès de superar un caos de
rocam, sensacional. El sopar, fastuós. Cassola,
saborós, abundant i servir amb cura i eima. El pa, just acabat de sortir del
forn, una delícia.
Cinquena jornada
Quatre
decideixen connectar amb el Saarbrucker Hutte per la collada superior
equipats amb els unics quatre parells de grampons que portem, desprès de rebre
la recomanació dels guardes. Gaudiran d’una
jornada alpina inoblidable. Els altres ens decidir per la visita al Hochmaderer.
La baixada cap a la Silvretta Stausee ens permet abandonar la grisor de
la pedra i el blanc impactant del gel i la neu per tornar als tons de verd i
marro de les praderies plenes de animals pasturant. Volta al enorme llac sota l’amenaça
del mal temps que es va tancant de mica en mica per fer un sprint final per el
inclinat i costerut camí que ens mena al Wiesbadener Hutte (2443 m). La
boira s’empassa els cims bessons del Piz Buin mentre les darreres patrulles
tornen de la glacera just a temps per que les portes del cel s’obrin i una
tempesta elèctrica descarregui amb intensitat inusitada. Ens ha vingut de 20
minuts. A la hora de sopar tindrem ocasió de contemplar les evolucions i
cucaveles de l’estol de cambreres croates que fan la vida més agradable als
muntanyers. Una mescla de refugi de muntanya i table dance d’allò més
interesant, si senyor.
Sisena jornada
La visió del Piz Buin sota la primera llum
del matí paga la pena per tot el viatge. Amb perspectives de mal temps a partir
del migdia ens hi posem d’hora per negociar la pujada fins a la collada del Radsattel.
D’allà visita al cim del Piz Buin 6R i, els més decidits, al Hohes
Rad per continuar amb una baixada llarga i tècnica en demanda del rierol
situat davall del Radsee. Gir brutal a la dreta i inici de la pujada cap
a la Getschener Scharte en la que
hem de fer feina en grup per progressar adequadament en la contundent pendent
nevada i glaçada. Si interessant la pujada, espectacular, gloriosa, abracadabrant
el descens amb pendents que s’esmicolen de mirar-les mentre el mal temps s’anava
tancant. Marxa ràpida una vegada arribada al verd per progressar a ritme de
càrrega al Jamtal Hutte. Va començar a ploure a bots i barrals mitja
horeta desprès d’arribar-hi.
Setena Jornada
Sàviament
varen decidir-nos a no prendre la via prevista (20 kilometres de camí, més de 7
hores de marxa, un desnivell acumulat de més de 2600 metres) i fer una baixada
per la vall cap a Gartum la capçalera del vall. Camí còmode que ens
permet gaudir de la admiració de la fauna i flora alpina sense més problemes.
Jornada distesa que, en arribar a Ischgl, permetrà fer una volta en
bicicleta a alguns, fer compres a altres i gaudir d’un bon descans a tots. Fer
el turisme de tant en quant no es mala idea. Sopar de cine al Hotel Arnika, a
on la cosa va tan be que fen sortir al cuiner per fer -li un bon aplaudiment i
rebre les nostres felicitacions. Uns bons licors cortesia de la casa varen
tancar la brillant jornada.
Reunit
en sessió única i en decisió unànime i inapel·lable el jurat ha decidit atorgar
les següents recompenses:
Premi al millor refugi
Jamtal
Hutte. Per les seves instal·lacions –netes i impecables-, les seves habitacions
i llits –comodes i ben distribuïts- i, sobretot, per la bellesa i simpatia d’Ania
que va aixecar passions entre alguns.
Premi al millor menjar
El que
ens varen oferir al Tubinger Hutte. Sopa de tomatiga amb un punt de nata casolana.
Rostli de patata, amb ous i speck i per acabar, pastis de xocolata i crema.
Sensacional !
Premi al millor
ApfelStrudel
Fora
dubta al que ens varen proposar al Lindauer Hutte. Un escàndol de fruita
melosa, tendre amb el punt de acidesa just i banyat en suau crema de vainilla i
canella. Digne de una visita per part del insigne Guapeton.
Premi a l’acció més humanitària,
categoria Henri Dunant
Als
companys que es varen trobar amb una família en la que un dels fills havia
pegat al terra i s’havia obert un trenc al cap. Les gràcies den Pau varen fer
aturar en sec els plors de la nina i va permetre fer-li una avaluació i una embenatge
de fortuna. La figura poderosa den Joan carregada de motxilles per totes bandes
mentre el grup progressava cap el refugi, sensacional. L’escena final, amb la
mare donant la ma a cadascun del herois de la jornada i pronunciant amb accent
gutural “Muchas, muchas gracias” amb la
veu agitada per els nirvis, d’aquelles que omplen el cor.
Enhorabona
cracks !
1 comentario:
Excelente resumen Xisco. Cortito y afinado, como toca. Dos lecciones me llevo de este viaje
1. Que, salvo muy puntuales, breves y hasta cierto punto previsibles desavenencias, la convivencia ha sido muy buena en un grupo en el que no todos nos conocíamos. Primaron las ganas de disfrutar la montaña y disfrutar las vacaciones, que era el objetivo primario (al menos el mio) del viaje.
2. Que hay otros -muchos- Alpes, sin las agobiantes aglomeraciones de Chamonix o Zermatt, sin picos muy altos o muy famosos, pero igual de bellos. Otros -muchos- Alpes para gente que siente de verdad la montaña. No coleccionistas de cumbres o turistas fugaces tipo 'si hoy es martes, esto es el Cervino'.
Publicar un comentario