domingo, 11 de enero de 2015

Es Penyal Xapat


Tramuntana Central: Del Penyal des Migdia al Massanella
Coma de Son Torrella en direcció cap al Portell de Sa Costa. Al davant de ses cases dels caçadors sortim cap a la carena de la Serra de Son Torrella. Errada monumental de la que ens adonem quan som al ben damunt. Retornem amb dificultat per la cresta lo que hem fet sense adonar-nos per la vall. Una parella de voltors en segueix la pista i dona ombra amb les seves ales. La referència bona es la paret de partió que puja cap a la serra. Ja veiem el Penyal Xapat presidint la Vall de Sóller. Descens ràpid i agressiu que s’ha de alentir en atracar-nos al penyalot. El terreny esta complicat i molt desfet. Pujada al bessó de la dreta per la canal evident. Del Puig Major al Teix es destria tota Tramuntana Central. Sensacional. Damunt Montcaire la línea de la mar sembla diferent. Una mirada més centrada i... sorpresa ! No hi ha dubte ! De forma clara es perfilen unes muntanyes. La costa catalana al abast dels ulls. Beneït anticicló i calmes de gener ! No poden ser més que les serralades costeres de Barcelona o be el macis del Montseny. Qui deia que no es veu Mallorca des de el continent ? Ja podeu mirar la imatge.
Penyal Xapat, el senyor de la Vall
Es Xap
Pas de Sa Tanca dels Bous
Per tornar decidim anar per la dreta en direcció cap a un collet no massa evident obviant la habitual. Costa una mica però, al darrera, hi localitzem una zona més o manca plana i, sota unes heures de soca monstruosa, una mica de paret enmig de un estol de peònies. Es tracta del Pas de Sa Tanca dels Bous, com més tard sabrem de boca de un dels propietaris. Baixada vertiginosa en tendència a la dreta, en tant Es Penyal Xapat esdevé ullal gegantí perfilat sobre el blau cel, per arribar finalment al Bosc de Monnàber. Bonic topònim compost de mont ‘muntanya’ i de l'àrab náwar ‘flors’, ja esmentat al llibre del Repartiment de Mallorca (segle XIII) com a Mutnabar

Arribats a la pista descendim fins localitzar un racó en el que gaudim de l’aigua gustosa de Sa Font de S’Obi a l’ombra d’un forn de calç de parets ciclopies. Hi ha temps per gaudir de la celebració de la segona joventut de Es Senyor de Sa Torre ben acompanyat de dolç, cafè i hidromel.

Es Penyal Xapat esdevingut Ullal
Font de S'Obi
Cames discretes per passar a veïnat de ses cases de Sa Cabana amb visita a Sa Font de Sa Cabana des Capellà i de Sa Roca abans d’agafar el sensacional Camí de Sa Dumanega. Amb la referència del torrent del mateix nom segueix fins unir-se amb el Torrent des Julians per la esquerra i amb Es Torrent des Racó per la dreta. Els cítrics ens regalen aromes, colors i tasts estranys en aquesta temporada inversemblantment  primaveral, amb el regal últim de les aigües de la Font de L’Avellaner, que tenen fama de ser les més fines d’una contrada, Fornalutx, amb 77 fonts i ullals de tota casta, mida i origen.
Tres jovenets !

Camí de Sa Dumenega
A la tornada, la llum de la posta de sol, punteja de rosa els cims del Tomir i el Puig Roig. Unes imatges robades per guardar com un tresoret d’aquest dia de goig per la vista, cansament per les cames, rapinyades als braços i alegria de cor. Ja ens pot envestir ara la fosca.


Per molts d’anys, Senyor !

Tramuntana a la hora taronja

Mallorca feta carn i plomes; El Voltor, senyor de Tramuntana


No hay comentarios: