domingo, 7 de enero de 2007







FERRERETS:

Avui he passat gust de fotografiar i filmar uns ferrerets (Alytes muletensis), amb certes circunstàncies d’ajuda, però en el seu hàbitat natural.

Com a mala notícia, pareix que s’ha confirmat que aquest amfibi, només present a Mallorca, també està afectat per una greu malaltia que s’està extenent arreu del mon, i que afecta a molts amfibis. Es tracta de la quitridiomocosi, malaltia produïda per un fong microscòpic, que es menja la pell, millor dit, es menja la “queratina” una substància existent damunt la pell dels amfibis. La malaltia actua només a la pell de l’amfibi, de tal manera que en poc temps li provoca la mort.

Sembla que és molt destructiu, hi ha constància certa a diversos llocs del mon on ha afectat greument a diverses espècies de amfibis.

La Conselleria de Medi Ambient ha confirmat recentment que aquesta terrible malaltia (pel que fa als amfibis) ja està ha Mallorca (a la Serra de Tramuntana) i que està provocant morts als ferrerets. Males notícies.

Sembla que la ma de l’home també pot estar al darrera del problema descrit. La globalització que tant agrada a alguns, pot haver contribuït, de forma tan senzilla e innocent com mediant la importació d’espècies exòtiques de llocs molt distants, animals que adaptats a aquells llocs, e insensibles a bacteris i fongs d’allà, duen aquí aquests organismes perjudicials desequilibrant el lent i savi equilibri de la Natura.

Com jo li deia ahir a un “motero de quad” que baixava pel Comellar dels Bosc de Massanella, la Serra ÉS MOLT DELICADA i no son bromes.

2 comentarios:

nomisx dijo...

Excelent imatge la obtinguda en el dia d'avui. Lament tenir coneixement de la malaltia que esmentes. No puc ni imaginar com una situació com aquesta es pot produïr sense intervenció humana.

Per lo que fa al teu comentari del motero, nomes un consell: No hi perdis el temps amb aquells que no hi paguen la pena.

jmallorqui dijo...

Caramba,Xisco,excelente foto.....a ver si me consigues algun ferreret para intentar hacer alguna.
Por cierto...tienes q limpiar el sensor de tu Nikon
Salut i força