miércoles, 27 de noviembre de 2013

Histories d'Almallutx

Posible Comellar Font des Poll?
Part Oriental del Embasament
La previsió meteorològica en convida a ser prudents i optem per fer una volta al perímetre de les aigües del embassament del Gorg Blau per intentar localitzar la situació del recentment descobert jaciment arqueòlogic de primera magnitud de un poblat islàmic habitat en l’etapa a seguir de la conquesta i que fou, sembla, un dels darrers nuclis de resistència desesperada del antics pobladors de Mallorca.

Fem les primeres passes en direcció cap al mur de tancament de la pressa, per baixar cap a la lamina d’aigua i seguir el contorn. En una caleta ens sorprèn l’aigua que baixa riallera per una canal que baixa de Sa Planella i que esta presidida per un parell de cirerers de pastor de bona mida. Per la seva ubicació podria ser la Font des Poll, que apagava la set de Ses Cases de S’Estret encara que el Pare Bartomeu Roig a la seva esplèndida obra “Les Fonts del Terme de Lluc i els seus Itineraris” indica que va ser enterrada per l’embassament. Demanem ajuda als lectors per tal d’esbrinar el nom.

Santuari superior amb columna 
Continuem evitant un esperó que ens impedeix continuar vorera l’aigua pujant per un comellar en el que neix un altre torrentó d’un albelló sota unes roques. Avui l’espectacle natural tindrà un marcat component aquàtic. En descendir del comellar ja es destrien les restes del poblat de Almallutx. Aquest jaciment consta de dos grups. Just al altra costat del llac es pot veure una columna que és tot el que queda de un santuari que avui en dia esta sota les aigües de forma permanent. Nosaltres som sota el coster de Es Castellot a una alçada aproximada de 610 m en un conjunt format per un poblat de 11 edificis i dos santuaris, identificables per la seva planta quadrada i les columnes centrals reerigides pels arqueòlegs quan varen ser excavats al anys 60-70. Tota la zona esta defensada per una murada situada a la part més baixa de més de 36 metres de longitud i més de 2 d’alçada, avui en dia impossible de destriar excepte quan l’embassament es pràcticament buit.  

El encant i el magnetisme d’aquest lloc es més que evident i en gaudim mentre recuperem forces tot demanant-nos que podria dur a construir en aquest lloc de difícil accés i amb pocs mitjans de subsistència unes edificacions d’aquestes dimensions.  Segurament aquestes pedres son el origen de algunes de les nombroses llegendes i histories d’aquestes terres. El contrapunt de les aventures (i desventures) des Senyor i JMallorqui per terres de la France no deixa de ser xocant.

Detall de la columna i portell Sud-Oest Santuari Inferior
En tornar a caminar seguim fins a la punta que ens permet veure les cases d’Almallutx i una espècie de cala situada a la part baixa del Coll des Comellar de Sa Font. No ens queda més remei que tornar fins al santuari i pujar de forma una mica exposada fins a una collada des de la que descendir cap a una zona enquadrada per dues parets amb una estructura circular molt destacada casi a tocar de l’aigua. Nosaltres no ho sabrem fins més tard, però aquesta es l’exacta situació del poblat islàmic. Segons els seus joves descobridors, Pablo Galera i Jaume Deyà, es tracta del jaciment d’aquesta època més important de les Balears. Fins ara s’han documentat construccions varies, una mesquita i dos cementeris amb nombroses inhumacions. Sembla que una part dels pobladors musulmans expulsats de les seves terres pels cristians en la conquesta de 1229 varen fer d’aquestes terres un dels darrers nuclis d’una desesperada i fútil resistència. Vos convit a veure el vídeo que aquest equip ha editat per tal d’aconseguir recursos i continuar amb el projecte. http://vimeo.com/62058148
Posible Forn de Calç situat al ben mig de les restes del Poblat


Ens dirigirem ara fins a un cingle en el que neix a uns metres d’alçada un torrentó situat a uns centenars de metres de les cases. El nostre objectiu és pujar per l’esquerra per un senderoi marcat per uns marges clarament marcats i que ens portarien cap a Es Porrasaret i desprès al Coll de Sa Trona. Aquestes intencions son enfonsades per que ens engeguen a les males del lloc i no tenim més remei que remuntar el Coll des Comellar de Sa Font, assolir la canaleta i tirar per amunt en demanda de les alçades del espero occidental de la Serra dels Teixos cap a on pugem enmig de clapes de neu glaçada i un vent que pela es cul a ses llebres. El calabruix i l’aigua neu fan la seva aparició quan ja som molt a prop del cim i ens conviden a abandonar l’objectiu. Un bon dinar calent és un bon premi. Les delícies de les matances del porc ja surten i son degustades amb gust i passió.   Per tancar el circuit baixem per el senderoi fitat que dur de la canaleta al Coll de Sa Trona, seguim aquesta fins que intercepta el Torrent des Gorg Blau i comencem a baixar cap al embassament pel seu marge passant per la Font des Fonoll i emprant Es Camí de Ses Pedrisses que ens ofereix un espectacular cop d’ull sobre Es Puig de Ses Vinyes. Passem per la part baixa des Bosc Gran d’Almallutx al costat de S’Alzina Grossa, admirant algunes de les alzines més polides de Mallorca, per connectar amb la Península d’Almallutx i tornar al mur de contenció del embassament fent la part baixa des Bosquet.
Degotis d'Almallutx
  
Santuari Inferior i vista general del conjunt
Puig de Ses Vinyes des de els Santuaris
Detall de la configuracio quadrada del Santuari Inferior

Vista aerea del jaciment (imatge dels descobridors)
 Per cert, la documentadíssima web www.toponimamallorca.net ha publicat aquesta darrera setmana un article relacionat amb els fets d’Almallutx d’obligada lectura i que ens posa més deures als trescadors de Tramuntana. Gaudiu-ne al enllaç

No hay comentarios: