miércoles, 17 de diciembre de 2014

Pas de s´herba tendra

A consequència de l´excursió que en Ramiro i jo vàrem realitzar el passat 18 de febrer del 2014 toca aquesta publicació . Aquí teniu l´enllaç: http://raconstramuntana.blogspot.com.es/2014/02/paso-de-la-insistencia.html       
Tenia que esbrinar si el "paso de la insistencia" tenía nom. Un parell de visites a la biblioteca i la consulta amb els meus amics Patxi (Fter) de http://cazafantasmas3000es.blogspot.com.es/ i amb en Miquel Àngel Escanellas http://www.toponimiamallorca.net/
El final de la consulta ens du al llibre Sa Comuna de Caimari (Ordinas, Ordinas i Reynés).
A un mapa d´aquest llibre surt exactament el pas indicat en el punt per on el transitàrem. Així queda asegurat que el pas que no teníem nom ara ja li podem donar: PAS DE S´HERBA TENDRA.
 I per a qué servia aquest pas? El mateix llibre ens dona respostes.
L´explotació forestal.  A més dels troncs s´aprofitava la llenya prima i el companatge. Es feien feixos i feixines. S´instal·lava un cable de ferro per on amollaven els feixos muntanya avall penjats d´un ganxo. Un d´aquests enginys fou bastit al comellar dels Horts.
A la sortida del pas trobam dues construccions que presumiblement era per montar la base del cable.
 Per altra banda el llibre ens diu que el creixent desús de la Comuna fa que es perdi el patrimoni toponímic i per això es complementen les fonts orals amb altres fonts documentals, com es el cas d´aquest toponim.




2 comentarios:

arni dijo...

M'has llevat un dubte de damunt, no sabia perquè li havíeu canviat el nom.
salut Arnau

FTer dijo...

A veces hay que buscar sobre el terreno la cita de un libro. Y a veces buscar el libro que refiera lo que hemos visto. En ambos casos es grande la satisfacción al encontrar la respuesta.

Enhorabuena.
Patxi.