domingo, 1 de junio de 2008

Ariant-Punta de la Sal-Font Gallarda






Unes bones gestions ens permetien trescar per Ariant amb l’autorització de la propietat. A la hora de partir les condicions eren dolentes. Pluja fina i persistent feia mal pronòstic. La pista asfaltada s’inicia al km. 5,300 de la carretera C-710 de Lluc a Pollença, vora les Cases de Son Grua. Deixant Ses Penyes Vermelles i el seu foradet a dreta, aconseguim arribar al Coll d’Ariant en uns 70 minuts, lloc a on berenarem amb la visió del Puig de l’Esbaldregat (783 m). En partir, en poc mes de 5 minuts arriben a la Torre d’Ariant (o Ariant de Dalt). Tenim ocasió d’admirar la petita clastra, la capella situada a la dreta i alguns detalls arquitectònics d’interès. Sortint fora pista descendim fins a la Font de la Mare de Deu, de la qual mana un abundós cabdal d’aigua fresca de mina que s’endinsa dins la roca. Es temps per admirar el Pa de Figa (702 m) en tant fem camí per la seva part inferior entre boscos d’alzines i falgueres. Portell darrera portell arribem finalment a tornar a la pista, poc abans del Coll de Pollença. A partir d’aquest moment la massa imponent del Puig Gros de Ternelles (838 m) ens farà costat, en tant que la mar es presenta aferrada i plana amb la petita taula plana que constitueix el Castell del Rei al fons, sobre la Cambra de la Senyora i presidint l’indret. El camí va fent voltes a dreta i esquerra fins que destriem el nostre destí inicial la Punta de la Sal. En un deu minuts arribem al peu del Pas du Porc, una canal vertiginosa que en portaria fins les immediacions del Puig de Ternelles. Altres 20 minuts passen abans d’arribar a la Font del Solleric, de la que mana un bram d’aigua que ens refresca i alegra. El dia s’ha estirat i el sol comença a pegar amb força. Ben arribat ¡¡ L’aigua s’escapa entre les roques banyant la contrada coneguda com a S’Hort del Solleric, un esponerós prat d’un verd intens. El camí s’aplana a partir d’ara i ens dirigim perdent alçada suaument cap a la caseta de bany de la Punta, a la que arribem uns 20 minuts desprès. Abans tenim ocasió d’admirar la badia de la que forma part Cala Solleric i Cala Romagueral i gaudir de l’ombra d’una peculiar figuera fermada que ha nascut dins una roca sobre el camí.
Una vegada a la Punta de la Sal no em tenim a bastament i, lliurats del pes de les motxilles, visitem una piscina natural oberta sobre la mar i la zona de bany dels propietaris, a la que s’accedeix per un caminoi empedrat que surt a l’esquerra de la caseta. Es hora de dinar i aprofitarem l’ombra dels pins de la Punta per fer-ho. Entre mossegada i mossegada, les altures del Castell del Rei es tapen poc a poc amb núvols. Arribades les 13:30 es moment de decisions. Els que volen visitar la Font Gallarda han de partir i els altres podran gaudir de un mes que merescut descans. El camí cap a la Gallarda surt un poc abans de la darrera corba i ens porta en direcció cap Es Racó d’en Martorell per damunt de la Pesquera de les Oblades i la Pesquera de les Canteres. El nostre guia ens porta amb precisió i decisió fins al Racó en menys de mitja hora. Es el moment d’admirar el miracle i l’espectacle que ens ofereix la petita gruta que recull en gorgs de colors verds, blaus, ocres, ... l’aigua que sorgeix de la roca. Iniciem el retorn a la Punta per agafar la pista una altra vegada. Afortunadament el sol ha anant minvant en la seva força i els núvols ja tapen el Puig de Ternelles. La pista de tornada constitueix un exercici de primer ordre. En quelcom mes d’una hora som al Coll de Pollença a on ens rebrà al ben mig del camí una serp que fa les delícies dels mes petits. Es el moment d’aprofitar el fet de que tenim permís i ens dirigim per la pista cap a les Cases de Ariant de Baix, a on resideixen els titular de la finca. En poc minuts travessem el petit jac del Torrent del Miracle, que neix a la Font d’Ariant, per arribar a l’entrada, destacada per uns xipressos espectacular i una jardí fet amb varietats pròpies digne d’admiració. L’espectacle del massís que uneix el Pa de Figa i el Puig Gros de Ternelles i que conneixem com Les Dents del Diable paga la pena per tota la jornada. A la dreta, sobre un pujol de bona mida, s’alça la torre de Ariant d’Alt. Poc abans d’arribar el guia ens senyala la desviació cap a la vall somiada de La Male. Des de aquí, només ens queda patir la tortura de l’asfalt sota un sol, ara sí, primaveral fins arribar al Torrent de Sant Jordi i la carretera.

Hora Inici = 09:10 Hora Final 17:30

Referències
Mascaro-Pasarius, làmina 1W
Mapa Alpina Tramuntana Nord
Mallorca Vora Mar, vol. II Els Cingles d’Ariant

3 comentarios:

siempreandando dijo...

Querido Senor!
Eso es una excursion muy interesante. Yo quiero salir tambien la Cami d'Ariant hacia la Font Gallarda. Pero creo que es un camino particular. Quien debo preguntar para hacer la excursion?
Me llamo Ralf y ya hize muchas excursiones en Mallorca durante mis vacaciones. De verdad una isla de gran bellesa y una naturaleza fantastica.
Saludos de alemania, Ralf

nomisx dijo...

Apreciado Ralf.
Se trata de una propiedad privada y debe usted pedir permiso a la propiedad. No dispongo de su número de telefono, pero seguramente se lo podrán facilitar en el ayuntamiento de Pollensa o en alguna oficina de turismo.
Deseo que disfrute mucho con los recorridos por Mallorca.
Saludos desde Mallorca.

siempreandando dijo...

Apreciado Senor Nomisx!
Muchas gracias por su respuesta.
Voy a probarlo (Ariant) en el mayo durante mis vacaciones a mallorca. Siempre caminar algo por la montana! La pagina de Racons de Tramuntana y tambien la de GEM son muy interesantes para mi. Describen muchas excursiones que voy a hacer algun dia
Saludos, Ralf