martes, 3 de enero de 2012

Balmes des Coure a Escorca

Balma 1 des Clot des Pastor 

Morterets i Balma 2 des Clot des Pastor
                                                                    Cova des Ratolí

                                                             Morterets Cova des Ratolí
                                                                   Sa Coqueta
                                           Serra de Ses Farines des de Es Camí den Benet
                                                                           Coval des Ratolí


La secció ATF (Archeological Task Force) de RACONS continua amb la localització d'algunes ubicacions a on s'han trobat restes d'activitat de fundició de coure per part dels primers pobladors de Mallorca situats als voltants del Torrent de Lluc amb una antiguitat de no menys de 3500 anys.

Aquesta vegada hem visitat la Balma 1 i 2 des Clot des Pastor (amb 4 morterets confirmats i una posible fornal), localitzat Sa Coqueta sobre Es Cingle den Amer i trobat Es Coval des Ratolí (amb dos morterets més). Encara que ens hem esforçat de debó no hem tingut èxit amb Sa Balma des Cocons, lo que ens permetra tornar ben aviat.

En preparació una sortida per terres de Mortitx a on estan catalogades alguns indrets de nom i contingut fascinant; Balma de S'Era, Balma de S'Olivera, Balma de Llebeig, ...

La localització d'aquests indrets ha estat posible gracies als  articles de la revista ENDINS, publicada per la Federació Balear d'Espeleologia,  i a la feina i dedicació de tots els qui han col·laborat. A tots ells, el nostre agraiment.

ENDINS nro. 31 - 2007
NOVES BALMES METAL·LÚRGIQUES A LES MUNTANYES D’ESCORCA I DE POLLENÇA
per Josep Antoni ALCOVER 1, Miquel TRIAS 2 i Salvador ROVIRA

ENDINS nro. 27 - 2005
METAL·LÚRGIA PREHISTÒRICA DEL COURE A LES MUNTANYES D’ESCORCA-POLLENÇA (Mallorca)
per Damià RAMIS 1, Miquel TRIAS 2, Andreas HAUPTMANN 3 i Josep Antoni ALCOVER

3 comentarios:

Correcamins dijo...

Fantàstic 2012; quanta feina ¡¡

Miquel Trias dijo...

Trob que estaria bé que diguéssiu d'on heu tret aquesta informació: ENDINS, publicació d'espeleologia i posàssíu el noms dels autors, sinó sembla que vosaltres sou els descobridors…

nomisx dijo...

Benvolgut Miquel,

Cap intenció de apropiar-nos de la descoberta. A la primera publicació sobre aquest tema, feta el 27 de febrer de 2011 (amb la teva inestimable col·laboració) i que pots consultar a http://raconstramuntana.blogspot.com/2011/02/balma-serra-de-ses-farines.html
varen deixar clar d'on s'havia extret la informació.

Per tal de que no hagi cap tipus de possible confusió, detallaré a la descripció les fonts documentals i els noms d'aquells que varen fer la feina i la descoberta inicial, als qui agraim, molt sincerament, la seva feina i dedicació.