martes, 6 de mayo de 2014

Una font per Bàlitx d´Avall

Dins el quart día de travessa per Tramuntana amb la meva família vàrem descobrir una font.
 Havíem pernoctat a Bàlitx d´Avall i per començar la ruta d´aquell dia, vaig dur a la meva dona i al nin petit a la font de la Mare de Déu i a la font Roja perquè així les coneguessin , les quals es troben a uns 450 metres de les cases. Després continuàrem pel camí de carro que segueix des de la mateixes fonts cap als altres Bàlitx, un camí que ens va agradar molt, jo tampoc el coneixía, amb uns escupidors i una pujada suau. Vaig reparar tot d´una que a la nostra dreta hi havía un torrentó i que tenía un tub, però ja estàvem a una certa distància i altura; però el camí en un moment donat ens va apropar cap al torrentó, ja no vaig veure el tub, però li vaig indicar al meu nin, que allà enfora posiblement hi havía una font perquè hi havía un grapat d´arbres característics. Dit i fet, tant el nin com son pare vàrem demanar permis a sa mamà per anar a explorar i deixar el camí temporalment. El Bergantet va agafar la directa i per un tiranyet ens va dur als arbres assenyalats. En primera instància vàrem quedar defraudats perquè no trobàvem res en el lloc escollit. Vàrem tornar unes marjades per amunt i trobam el premi. Es tracta d´una font, amb una mina bastant llarga (devers 80 metres entre la boca i la part superior), dos forats d´aireació, a la part alta hi ha uns enderrocs i no s´esbrina on es l´ull de la font. No tenía aigo visible. A la boca de la mina continúa una canal que va en direcció al torrentó on havía vist el tub. A la part alta de la font hi ha escalons que pujen a les marjades i també hi ha unes grans lloses que no entenc el seu perquè. Hi ha diversos elbaldrecs i la zona es troba totalment deixada.






4 comentarios:

sebastiabarcelo dijo...

La capacitat d'observació i la intuïció, quan s'ajunten amb la perseveració tenen premi.
Abaix de la ciutat de Morella, capital del Mestrat (Castelló)hi ha el riu Bergantes. (Vaig pensar amb tu).

Bergant dijo...

Gràcies Sebastià per les teves paraules.
Precisament estiueig durants uns dies cada any a Castelló. Vaig anar a Morella fa devers 8 anys, una ciutat molt xula, però no record lo del riu. Hauré de tornar.

Correcamins dijo...

Bon descobriment. Ja ho he anotat a la meva agenda per anar a visitar aquest raconet.

Bergant dijo...

L´amic Andreu Morell ha investigat sobre la suposada font i m´ha dit:
_Confirmat es tema: NO és una font; és una galeria feta per cercar aigua; podem dir que és un projecte de font però sense éxit ja que després de fer-hi molta feina no en trobaren gens.
Així ens ho ha confirmat una de ses filles de s'anterior propietàri de Bàlitx d'Avall._
Da igual, la qüestió es disfrutar per la muntanya i poder compartir-ho amb els amics.