domingo, 22 de marzo de 2015

Visita a la Cota 479; probable poblat Islàmic a la Serra de Ses Farines

Detall del vessant Est de la Cota 479
El passat 28 de febrer un grup de raconers va prendre nota d’unes restes, murades i evidencies d’habitatges,  situades en el puig que forma part del contrafort nord de la Serra de Ses Farines situat a la cota 479, just damunt Sa Coma de Ses Cases a poc més de 300 metres del Quarter de Carrabiners

Aquestes evidencies ja eren conegudes i havien estat visitades per Miquel Angel Escanelles (www.toponimiamallorca.net) i Javier Aramburu-Zabala, que les ha inclòs en el, casualment recent publicat aquest dies, ANEXO 3. Inventario yacimientos arqueologicos. (http://www.arqueobalear.es/articulos/catalogo3.pdf) amb la versió març 2015.


Comellar del Torrent de Boverons amb cota 479 a la esquerra
Ahir varen comptar amb la presencia i col·laboració de Jaume Deyà, codirector de les excavacions del assentament islàmic de Almallutx al que havien demanat ajut. La aproximació la farem per la coneguda i exigent ruta de baixada per el Camí des Burgar, berenada a la llera del Torrent de Lluc, empitada per Torrent de Boverons i navegació entre càrritx i argelagues a banda i banda del Torrent. Alguns indrets ja cridaran l’atenció den Jaume que les fitarà en el miraculós GPS.

Des de el Cim del probable poblat
Vista des de les runes talaiotiques de Sa Coma de Ses Cases de la cota 479
Amb la referència del Quarter de Carrabiners ens dirigirem fins a la seva rodalia i aviat destriarem les restes de murades, prou evidents. En tota la pujada ja es localitzen evidencies de ceràmica de factura islàmica i varies petites construccions, poc més que barraquetes fetes de pedra seca. Al cap cucurull de la cota 479 s’obté una visió privilegiada de tota la contrada. Al altre costat de la Coma de Ses Cases s’hi veuen unes runes que més tard visitarem. Seguint el paredat anem baixant en direcció al Quarter per visitar les restes situades en el extrem nord de la serreta. Abundant i variada ceràmica i una petita sorpresa en forma de restes de cagaferro que podrien relacionar-la amb la industria de producció de coure, del que un dels millors exponents esta situat en la part més exigent de la aveïnada Serra de Ses Farines. Ho deixarem per els que ens saben.  A continuació descens per la ferida en el territori que adopta forma de pista per baixar per Sa Coma de Ses Cases i visitar les runes darrera la paret. Molt interessants. Restes de ceràmica naviforme o de l'edat del bronce, romana i àrab i unes formes prou curioses fan difícil la seva catalogació. La situada més baix te un estat de conservació notable.

Ens acomiadem dels nostres mestres d’avui amb tot el agraïment per el seu esforç i mestratge. A partir d'avui mirarem amb més cura lo que els nostre s peus trepitjen !
Detall Cota 479 des de Coma Ses Cases
Runes a la Coma de Ses Cases








Coma de Ses Cases amb Puig Major i Comellar del Infern encara amb Neu
Excel·lent estat de Conservació
Gracies Jaume i Marta. 

No hay comentarios: